معرفی :
مرکز تحقیق و توسعه و آموزش بیماریهای ناقل زاددر سال 1384 بدنبال درخواستWHO/EMRO از بخش تحقیقات مالاریا و ناقلین (MVRG)با زیربنای 450 متر مربع تأسیس شد که بدنبال آن در سال 1389 بطور کامل و عملیاتی در انستیتو پاستور شروع به فعالیت نمود.
شرح وظايف :
*تهیه واکسن،کیت های تشخیصی وفرآورده های بیولوژیک در راستای پیشگیری و کنترل بیماری های ناقل زاد
* پرورش پشه های آنوفل، کولکس،آئدس، پشه خاکی، کنه،کک، انواع مگس، عقرب و زالو...
* شناسایی مواد مؤثر داروها ، عصارههای گیاهی و مواد شیمیایی با خاصیتدورکنندگی یا کشتن حشرات
* تربیت نیروی انسانی متخصص در زمینه های علمی مرتبط
اهداف و چشم اندازها :
از اهداف ایجاد این مرکز، فراهم کردن شرایط مطالعات پیشرفته برای متخصصین و محققین مراکز ملی و بین المللی در حوزه مرزهای دانش برای تحقیق بر روی بندپایان و حشرات ناقل و پاتوژنهای عامل بیماریهای ناقل زاد(VBD) میباشد تا:
- فرصت یکسان برای تمامی محققین ایرانی، WHO/EMROو شبکه انستیتو پاستورها(RIIP)فراهم آورد.
- فرصت همکاری بر روی مطالعات کاربردی و ژنومیکس برای کنترل بیماریهای ناقل زاد را ایجاد کند.
آزمایشگاه های مستقر در انسکتاریوم ملی :
- آزمایشگاه های پرورش حشرات: پرورش روتین پشه های Culicidae ( گونه هایAnophelesAedes ، Culex) و همچنین پرورش پشه خاکی، کک، کنه، مگس های میاز و عقرب در صورت نیاز و منطبق با دوره اجرائی پروژه های مرتبط
- آزمایشگاه مطالعات مورفولوژیکی: شناسایی، تشریح، فراهم کردن کلیدهای مورفولوژیکی و مقایسه سیستماتیک
- آزمایشگاه بررسی و ارزیابی مکانیزمهای مقاومت به حشره کش ها: تست های حساسیت روتین WHO برای بندپایان مختلف که در علم پزشکی اهمیت دارند و همچنین بررسی مکانیزمهای مولکولی مقاومت به سموم در قالب فعالیتهای تحقیقاتی و ارائه خدمات تخصصی به برنامه کنترل بیماریهای ناقل زاد در سطح ملی و استانی و ارزیابی سموم کاندید ارائه به بازار مصرف توسط شرکتهای خصوصی در انسکتاریوم انجام می شود.
- آزمایشگاه مطالعات مولکولی: انجام فعالیت های مختلف شامل استخراجReal Time PCR,RFLP,RT-PCR,PCR,RNA,DNA کلونینگ، بیان پروتئین، تخلیص پروتئین، آنالیزهای بیوانفورماتیک و غیره
- آزمایشگاه کشت سلولی: کشت دائم در شرایط in vitro انگل پلاسمودیوم فالسیپاروم،کشت سلول حشرات و غیره
- آزمایشگاه میکروبشناسی و پاراترانسژنیک: شناسایی فلور میکروبی بندپایان مهم پزشکی بمنظور توسعه و بکارگیری تکنیک پاراترانسژنیک
- آزمایشگاه بررسی مولکولهای کاندید واکسن درناقلین کولیسیده( An. stephensi،...)کهدر تکامل سیکل جنسی انگل نقش دارند.
- آزمایشگاه بررسی فرآورده های طبیعی ناقلين و بندپایان: بررسی مولکولی، تشخیص و تولید پروتئین های حشرات با کاربرد درمانی – پزشکی
- آزمایشگاه چالش : برای توسعه واکسن مالاریا و کاندیدهای مناسب بمنظور استفاده در تکنیک پاراترانسژنیک. تاکنون چندین کانستراکت تولید شده در گروه در مدل پلاسمودیوم-آنوفل مورد چالش و ارزیابی قرار گرفته است. همچنین چالش عوامل میکروبی (باکتری-ویروس-نماتد) بعنوان عوامل پاراترانسژن در انسکتاریوم بصورت روتین انجام می شود.
- آزمایشگاه طراحی و توسعه سنتز حشره کش ها:با شناسایی و تولید ترکیبات مؤثره گیاهی، امکان ارزیابی و بکارگیری آنها بعنوان حشره کش فراهم شده است.
- بانک زیستی:
مجموعهایی در دست گسترش برای بندپایان مهم پزشکی و پاتوژن هایی که ازطریق آنها انتقالمییابند در انسکتاریوم راه اندازی شده و در دسترس محققین می باشد.
- آزمایشگاه ترانسژنسیس: در این آزمایشگاه ایجاد حشرات تراریخت با هدف کنترل بیماریهای ناقلزاد مدنظر میباشد.